Lovestock
Voor duurzame dagbesteding
 

Over lovestock

Mijn naam is Anoek Penders. Uit mijn hoofd en mijn hart komt het idee voor LoveStock. Ik ben zelf jarenlang verzopen in kopzorgen zoals persoonlijkheidsproblematiek, PTSS en depressie en heb verschillende behandelingen in verschillende settings gehad. Het lukte me niet meer om te werken en ik raakte mijn baan kwijt. Ik kwam de deur nauwelijks nog uit, behalve voor therapie, en raakte in een isolement. Ik merkte dat ik eigenlijk helemaal niet gelukkiger werd van thuiszitten. Mijn hoofd raakte steeds voller en ik voelde me steeds ellendiger.
Ik voelde dat er iets moest veranderen, zo kon ik niet heel veel langer doorgaan. Op een gegeven moment merkte ik dat ik me beter ging voelen als ik iets met mijn handen deed. Ik herontdekte mijn passie voor koken en begon mijn eigen biologische moestuin waar ik zelf mijn groenten kon verbouwen. En ik ontdekte dat ik het fijn vond creatief bezig te zijn. Soms was het lastig mezelf te motiveren, maar als ik  het tóch deed dan voelde ik me daarna altijd beter. Ik merkte dat mijn hoofd leger werd en dat er ruimte kwam voor andere dingen. Mijn therapie ging zelfs beter en ik maakte grote vorderingen. Het lukte me om steeds beter te voelen wat ik wilde en waar ik naartoe wilde.
Tegelijkertijd zag ik dat de aarde net zo aan het struggelen was als ik zelf. Diep van binnen voelde ik de wens niet alleen goed voor mezelf te zorgen, maar ook voor mijn omgeving. Ik hou van de buitenlucht en ik merkte dat ik daar altijd van opknapte, dus ik wilde er graag voor zorgen dat een gezond buiten ook zou blijven bestaan. Ik begon zelf na te denken hoe ik de dingen die ik deed duurzamer kon maken. Wat is een duurzame manier van tuinieren? En welke ingrediënten kan ik gebruiken met een zo klein mogelijk nadelig effect op de aarde? Wat voor materialen zijn geschikt om op een duurzame manier creatief bezig te zijn? Dat soort vragen.
En ergens tijdens dat proces ontstond de behoefte om dit niet allemaal voor mezelf te houden. Ik wilde graag delen wat mij geholpen heeft om te komen waar ik nu ben. Andere mensen laten ervaren dat het helpt om met je handen bezig te zijn en tegelijkertijd iets terug te doen voor de aarde. Als ik een omgeving kan maken waar mensen een beetje beter beter weggaan dan dat ze komen, dan voel ik me een gelukkig mens. Met mijn eigen ervaring, mijn opleiding SPH en mijn twee koksopleidingen voelt het alsof nu alles samenkomt in LoveStock. En als ik op deze manier zowel de aarde als de mensen kan helpen, dan heb ik verder niet veel meer nodig.