LoveStock

Een ecologische zorgboerderij voor duurzame dagbesteding

Buiten Zijn

Bij LoveStock is er veel ruimte om buiten te zijn, letterlijk en figuurlijk. We mogen gebruik maken van het prachtige terrein van de Community Farm in Aarle-Rixtel. Op deze biologische boerderij van 5 hectare wordt op ambachtelijke manier kaas gemaakt van geiten- en schapenmelk. Verder scharrelen er kippen vrij rond en zijn er ook nog dieren zoals een hond, poezen, eenden, een paard en een ezel. In de weilanden staan de schapen en geiten regelmatig te grazen. De wens is om van een gedeelte van de weilanden een VoedselBos te maken, zodat er meer CO2 vastgelegd kan worden en er tegelijkertijd voedsel geproduceerd wordt.

Permacultuur MoesTuin

De MoesTuin wordt beheerd volgens de principes van de permacultuur. De drie belangrijkste waarden binnen de permacultuur zijn: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en samen delen. Bij alles wat we doen, proberen we die waarden te laten terugkomen. Er zijn 12 ontwerpprincipes binnen de permacultuur die worden gebruikt om bijvoorbeeld een tuin in te richten. Zo kijken we wat er van nature wil en bootsen dat na. In de vrije natuur is de aarde nooit onbedekt. Kijk maar in een bos, daar liggen altijd bladeren, mos of ander organisch materiaal op de grond. Dit zorgt ervoor dat de aarde eronder niet uitdroogt en dat de bodem gevoed wordt. Er ontstaat zo ook een rijk bodemleven. In de MoesTuin zorgen we ook altijd voor een bedekte aarde, mulchen noemen we dat. We leggen er houtsnippers, stro of bladeren neer en helpen zo de natuur een handje. In de hele hete zomers hoeven we dan ook nauwelijks water te geven. Als je meer wil weten over de ontwerpprincipes, dan kun je op deze website weer informatie vinden.

Wij vinden het fijn om in de MoesTuin bezig te zijn. Het is een gezonde omgeving vol met natuurlijke producten en je bent in de buitenlucht. Met je handen in de grond zorgt voor meer verbinding met jezelf en de aarde. Door bezig te zijn met je zintuigen, wordt je hoofd even afgeleid van wat er zich normaal binnen in je afspeelt. Daardoor krijg je meer rust. Het teeltplan is zo in elkaar gezet dat je nagenoeg jaarrond uit de moestuin kunt eten. Zo is er bijna altijd ook wel wat te doen.