LoveStock

Een ecologische zorgboerderij voor duurzame dagbesteding

Hoe dat eruit ziet

We willen gaan voor een terrein van 6 hectare. Op deze manier hebben we genoeg ruimte voor de onderdelen die we willen neerzetten. Behalve de permacultuur MoesTuin, zal er ook een VoedselBos worden aangelegd  en een DuurzaamHuis worden gebouwd.

VoedselBos

Op die 6 hectare zal 5 hectare gebruikt worden voor een VoedselBos. Dit is eigenlijk net als een gewoon bos, maar dan met voornamelijk eetbare planten erin. Net als in een gewoon bos, wordt gebruik gemaakt van verschillende lagen, zoals hoge bomen, lage bomen, struiken, kruiden en klimplanten. Het VoedselBos heeft verschillende voordelen voor de aarde. Het legt CO2 vast (wel bijna 7 ton per hectare per jaar) en is een plek waar heel veel verschillende dieren leven. De bodem is gezond met veel bodemleven en werkt eigenlijk net als een spons, waardoor grote hoeveelheden regen gemakkelijk kunnen worden opgevangen. Ook door die sponswerking is er genoeg vocht om in tijden van droogte de planten te laten overleven. Er worden geen meststoffen, pesticiden of insecticiden gebruikt. De biodiversiteit is zo groot dat er voor elke plaag ook weer een natuurlijke vijand leeft, zodat het in balans blijft.

MoesTuin

Ook op deze nieuwe plek zal ruimte gemaakt worden voor een MoesTuin, die we aanleggen volgens de principes van de permacultuur. Hij zal groter zijn dan waar we nu in werken, zodat er meer gezonde groenten en fruit kunnen worden geteeld. Dit betekent dat ook meer mensen daarvan kunnen genieten en dat er bijvoorbeeld ook voor meer mensen die het nodig hebben maaltijden kunnen worden gemaakt.

DuurzaamHuis

Het DuurzaamHuis is de plek waar alle duurzame activiteiten gedaan worden die niet buiten kunnen, zoals het koken en de creatieve werkplaats. Maar er is ook ruimte om andere duurzame activiteiten te ontwikkelen. Bijvoorbeeld een tropische binnentuin, om te kijken of je daar planten kunt laten groeien die je anders van ver over de wereld moet laten komen. Het DuurzaamHuis is gebouwd zonder uitstoot van broeikasgassen en is gemaakt van herbruikbare materialen. Het zou nog mooier zijn als we het van afval zouden kunnen maken, dat past helemaal bij de stijl van LoveStock. Er zijn composttoiletten en het regenwater wordt opgevangen en gefilterd, zodat we dat ook kunnen gebruiken. Uiteraard liggen er zonnepanelen op het dak en worden zo veel mogelijk duurzame oplossingen in het huis geïntegreerd.